“Otkriće novog jela doprinosi više čovekovoj sreći od otkrića nove zvezde.

Hmm, da, čulo mirisa, naše najjače čulo. Čulo mirisa se u suštini mnogo prisnije vezuje za pamćenje od
ostalih čula, verovatno iz razloga što se obrada naše percepcije mirisa dešava mnogo blizu hipokampusa i amigdale, to jest u oblasti mozga koja je povezana sa emocionalnim iskustvima i sa emocionalnom memorijom. Iz tog razloga se mirisi mogu brže i intenzivnije vezati sa sećanja.

Kombinacija ova dva čula, čula mirisa i čula ukusa, je eksplozivna… Zamisli omiljene ukuse i mirise ili
neku njihovu kombinaciju i shvatićeš da mogu da te „ponesu“.

Tople bakine kiflice sa mlekom, uskršnji
kolači koji celu kuću ispunjavaju mirisima, čak i miris cimeta omiljenog čaja mog prijatelja. Sve su to
mirisi i ukusi koji nam poklanjaju sećanja i koji nas oblivaju srećom, ili čak i nostalgijom i tugom.

Poklanjaju nam transcendentnu emotivnu vibraciju. Zatvoriš oči, čak i ako su pune suza, i sećaš se…

Procitajte još i